2012/08/31

SZIMBIÓZIS VACSORAEST 2.

...folytatás

Az ételfotózás külön szakma. Kétségtelenül. Nem véletlenül derül ki a végén, hogy a fényképen látható ínycsiklandó fogások igazából vagy műanyagok, vagy olyan vegyszerekkel kenték le őket, amitől étvágygerjesztőbbnek hatnak, mindkét esetben csak egy a biztos a végkövetkeztetésben: nem ehetőek!

Szóval, némi keresgélés után a neten - google a barátunk - megállapíthatom, hogy az általunk készített "amatőr" felvétel nem is olyan rossz a vadas marháról. Nehéz volna látványosabban prezentálni, hiszen finomabb mint szép. Azért a leghasználhatóbb vadasmarha-fotó győztese nálam Reni lett :)


Vadasmarha:
  • 2 kg érett hátszín (én személy szerint a csarnok aljában veszem)
  • 3 szál friss sárgarépa
  • 3 szál friss fehérrépa
  • fél fej friss zeller és 1 levél zöldje
  • mustár
  • 4 ek. olívaolaj 
  • csipet só, bors, barnacukor
  • 3 babérlevél
  • 1 dl száraz vörös bor
  • 3 dl tejföl

A hátszínt szeletelem, egyik oldalát sózom, másik oldalát borsozom és teszek rá egy csík mustárt. 3 ek. olajon mindkét oldalát 2-2 percig sütöm.

Közben: Egy kuktában a maradék 1 ek. olajon párolni kezdem a z összedarabolt, megtisztított zöldségeket. 10 perc után 1 csapott ek. barnacukrot teszek a zöldséghez, rádobom a kisült húsokat, felengedem kb 3 dl vízzel és 1 dl száraz vörös borral, mellé dobom a babérlevelet, és a hús kisütéséből maradt mustáros olajat ráöntöm.

Lefedve 35-40 percig párolom. Kiszedem a kuktából a húsokat.A párolt zöldségekből kiszedem a babérlevelet, és 3 dl tejföllel össze -turmixolom. Ráöntöm a húsokra.

Tálalható :o)




Az olivaolajra visszatérve szeretném megosztani a tapasztalataimat. Néhány éve Olaszországban a Garda tó partjánál ellátogattunk egy olajfaligetbe, és az ahhoz tartozó családi üzembe. Itt vettem részt életemben először olívaolaj kóstoláson, ami tényleg pont úgy zajlik, mint egy borkóstoló, kis poharakból ízlelgeti meg az ember a szájában az adott termék ízvilágát, keserűségi fokát. Hozzá nem értő konklúzióm, hogy minél keserűbb, annál drágább :) Sajtok, szőlő, és dió helyett itt aszalt paradicsomot lehetett enni házi kenyérrel a kóstolók között. 





Zsemlegombóc:

  • 6 zsemle
  • ¼  liter tej
  • 20 dkg vaj
  • 4 tojás
  • szerecsendió
  • bors
  • sok petrezselyem

Beáztatom a zsemléket tejbe, hagyom állni, majd gondosan kicsavarom őket. Ehhez adom a tojás sárgáját, a fűszereket, majd a tojás felvert habját óvatosan. Kivajazott sütőpapírba ( kb. 3 rúd ) bagett formákat halmozok, majd becsomagolom sütőpapírba. A csomagokat alufóliába is belegöngyölve 50 percig forró vízben főzöm, 25 perc után megfordítom a csomagokat. Ha megfőtt kiszedem, és várok vele egy kicsit, mert nagyon jól tartja a hőt az elkészített csomagolás, és gyakorlatilag tűz forró marad még percek múltán is. Ha kicsit kihűlt, felszeletelem.


Hamarosan folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése