Adj a
bogyóknak forró fürdőt
Amikor az
idő melegre fordul, az el nem fogyasztott gyümölcsök egy este alatt
képesek megpenészedni kellő hűtés mellett is. A problémára megoldás az, ha
hőkezeljük a gyümölcsöket mielőtt lehűtjük. A bogyókat forró vízbe merítjük, ugyanis
a forró víz elpusztítja a gombaspórákat, és ez által hosszabb ideig eltárolhatóak
frissen. Az epret, a málnát, és az áfonyát 30 másodpercig kell elmeríteni 125
fokos vízbe. A fürdő után el kell oszlatni egyenletesen egy törülközőn a
bogyókat, és megvárni, amíg megszáradnak.
Tartsuk
távol a paradicsomot a hűtőtől
Paradicsomot
javarészt egész évben vásárolhatunk,de nyáron nehéz megóvni őket a gyors
rothadástól. A paradicsom elhelyezése a hűtőben első hallásra a legkézenfekvőbb
megoldásnak tűnik, de gondoljuk csak át újra. Az egyik leggyakoribb hiba, amit
az emberek elkövetnek, hogy úgy gondolják hosszabb ideig eláll, és frissen
tartható a paradicsom a hűtőben tárolva, pedig az alacsony hőmérséklet
mindössze pár nap alatt átalakítja a textúrájukat és elveszi az ízüket.
Ehelyett tegyük inkább egy papírtörlővel kibélelt tálba őket, úgy hogy a száruk
felfelé álljon. A leglágyabb része a gyümölcsnek a szára körüli rész, így ezt a
részt védeni kell az ütődéstől, ami rothadáshoz vezethet. A hőmérséklet szintén
fontos tényező, a paradicsom tárolásához a szobahőmérsékletet kell előnyben
részesíteni, távol kell tartani mindenféle hőforrástól, és nem szabad kitenni
közvetlen napsütésnek. És ha még így sem sikerül elég gyorsan elfogyasztani
őket, akkor egy idő után mozgassuk őket körbe a tálban, a szélsők kerüljenek
belülre, míg a középsők kívülre, és így tovább, így elkerülhető a paradicsomok
megnyomódása. Ha alaki nem elég
körültekintő a folyamat lebonyolításához, még mindig vehet egy speciális
tárolót, melybe szellőzőt építenek be, így az távol tartja a nedvességet. A
paradicsom ez által egészen biztosan eltartható legalább egy hétig.
Csomagold
a leveles zöldségeket
A
salátaféléket a vásárlástól számított egy-két napon belül kell fogyasztani,
ahhoz, hogy biztosak lehessünk a frissességét illetően illetve, hogy a kellő
tápanyagokat ki tudjuk nyerni belőlük. Amennyiben mégis több napig kellene
eltárolni őket, és szeretnék meghosszabbítani az eltarthatóságukat, akkor erre
a legjobb mód az, ha a mosatlan leveleket betekerjük papír törlőkendőbe, hogy
elnyelje a nedvességet. A nedvességtől gyorsabban kezdenének megrohadni. Miután
betekertük a leveleket, tegyük őket egy műanyag zacskóba, és rajuk be a hűtőbe.
Ne feledjük eldobni a sérült leveleket, amikor betekerjük őket. A különböző
fajtájú leveles zöldségeket érdemes külön-külön zsákokban tárolni.
Frissítsd
fel a salátát és a gyógynövényeket egy jeges fürdővel
Ha egy
kicsit hervadásnak indultak a fűszernövények a hűtőben lévő hideg hőmérséklet
miatt, vagy mert túl hosszú időre hagytuk őket pihenni a pulton, akkor könnyen
fel lehet frissíteni őket egy jeges fürdővel. Egyszerűen csak helyezzük a
salátaleveleket vagy gyógynövényeket egy nagy tál jeges vízbe, és rázzuk össze
őket. Egy-két perc alatt felélednek, és újra frissek lesznek.
Fagyaszd
le a zöldségeidet és gyümölcseidet
Ha
túlbecsülted, hogy mekkora mennyiséget tudtok elfogyasztani a vásárolt
termékekből, akkor ne add fel, nem kell pazarolni. Ehelyett vágd fel az érett
gyümölcsöket, és zöldségeket, és fagyaszd le őket egy későbbi alkalomra.
Lefagyaszthatod a paprikát, a zöldbabot, a brokkolit, a kelbimbót, a káposztát,
a zellert, az uborkát, a hagymát, a padlizsánt, a gombát, az epret, az áfonyát,
a banánt, és még sorolhatnám. Előtte csak annyi a dolgod, hogy győződj meg
róla, hogy forró vízben kellően lefürdetted-e őket, mielőtt elteszed fagypont
alatti hőmérsékletre. A forró víz semlegesíti az élelmiszerekben található baktériumokat,
és ez által késlelteted a megromlásukat.
Hűtőszekrényben
érlelt banán
Él egy
mítosz, miszerint a hűtőben tartott banán hamarabb megy tönkre. Bár a banán
héja néhány óra leforgása alatt képes barnává illetve feketéé válni a
hűtőszekrényben, de a belső rész tökéletesen ehető marad. A hűtő hideg
hőmérséklete beindítja egy a banánban található enzim polimerizálódását
fenolokkal a banán héjában polifenolokká, ez barnítja meg a külső felületét. A
hideg hőmérséklet megvédi a banánt a rothadástól. Ha mégis úgy alakulna, hogy
egy már elve megbarnult banánt szeretnél meghámozni, próbáld ki, hogy előtte
berakod egy lezárható műanyag zacskóba a hűtőszekrénybe. Ez a kis trükk segít
abban, hogy ropogósabb legyen, és ízletesebbnek tűnjön a banán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése