2012/06/18

GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK TÁROLÁSA


Adj a bogyóknak forró fürdőt
Amikor az idő melegre fordul, az el nem fogyasztott gyümölcsök egy este alatt képesek megpenészedni kellő hűtés mellett is. A problémára megoldás az, ha hőkezeljük a gyümölcsöket mielőtt lehűtjük. A bogyókat forró vízbe merítjük, ugyanis a forró víz elpusztítja a gombaspórákat, és ez által hosszabb ideig eltárolhatóak frissen. Az epret, a málnát, és az áfonyát 30 másodpercig kell elmeríteni 125 fokos vízbe. A fürdő után el kell oszlatni egyenletesen egy törülközőn a bogyókat, és megvárni, amíg megszáradnak.


Tartsuk távol a paradicsomot a hűtőtől
Paradicsomot javarészt egész évben vásárolhatunk,de nyáron nehéz megóvni őket a gyors rothadástól. A paradicsom elhelyezése a hűtőben első hallásra a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik, de gondoljuk csak át újra. Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy úgy gondolják hosszabb ideig eláll, és frissen tartható a paradicsom a hűtőben tárolva, pedig az alacsony hőmérséklet mindössze pár nap alatt átalakítja a textúrájukat és elveszi az ízüket. Ehelyett tegyük inkább egy papírtörlővel kibélelt tálba őket, úgy hogy a száruk felfelé álljon. A leglágyabb része a gyümölcsnek a szára körüli rész, így ezt a részt védeni kell az ütődéstől, ami rothadáshoz vezethet. A hőmérséklet szintén fontos tényező, a paradicsom tárolásához a szobahőmérsékletet kell előnyben részesíteni, távol kell tartani mindenféle hőforrástól, és nem szabad kitenni közvetlen napsütésnek. És ha még így sem sikerül elég gyorsan elfogyasztani őket, akkor egy idő után mozgassuk őket körbe a tálban, a szélsők kerüljenek belülre, míg a középsők kívülre, és így tovább, így elkerülhető a paradicsomok megnyomódása.  Ha alaki nem elég körültekintő a folyamat lebonyolításához, még mindig vehet egy speciális tárolót, melybe szellőzőt építenek be, így az távol tartja a nedvességet. A paradicsom ez által egészen biztosan eltartható legalább egy hétig.


Csomagold a leveles zöldségeket
A salátaféléket a vásárlástól számított egy-két napon belül kell fogyasztani, ahhoz, hogy biztosak lehessünk a frissességét illetően illetve, hogy a kellő tápanyagokat ki tudjuk nyerni belőlük. Amennyiben mégis több napig kellene eltárolni őket, és szeretnék meghosszabbítani az eltarthatóságukat, akkor erre a legjobb mód az, ha a mosatlan leveleket betekerjük papír törlőkendőbe, hogy elnyelje a nedvességet. A nedvességtől gyorsabban kezdenének megrohadni. Miután betekertük a leveleket, tegyük őket egy műanyag zacskóba, és rajuk be a hűtőbe. Ne feledjük eldobni a sérült leveleket, amikor betekerjük őket. A különböző fajtájú leveles zöldségeket érdemes külön-külön zsákokban tárolni.


Frissítsd fel a salátát és a gyógynövényeket egy jeges fürdővel
Ha egy kicsit hervadásnak indultak a fűszernövények a hűtőben lévő hideg hőmérséklet miatt, vagy mert túl hosszú időre hagytuk őket pihenni a pulton, akkor könnyen fel lehet frissíteni őket egy jeges fürdővel. Egyszerűen csak helyezzük a salátaleveleket vagy gyógynövényeket egy nagy tál jeges vízbe, és rázzuk össze őket. Egy-két perc alatt felélednek, és újra frissek lesznek.


Fagyaszd le a zöldségeidet és gyümölcseidet
Ha túlbecsülted, hogy mekkora mennyiséget tudtok elfogyasztani a vásárolt termékekből, akkor ne add fel, nem kell pazarolni. Ehelyett vágd fel az érett gyümölcsöket, és zöldségeket, és fagyaszd le őket egy későbbi alkalomra. Lefagyaszthatod a paprikát, a zöldbabot, a brokkolit, a kelbimbót, a káposztát, a zellert, az uborkát, a hagymát, a padlizsánt, a gombát, az epret, az áfonyát, a banánt, és még sorolhatnám. Előtte csak annyi a dolgod, hogy győződj meg róla, hogy forró vízben kellően lefürdetted-e őket, mielőtt elteszed fagypont alatti hőmérsékletre. A forró víz semlegesíti az élelmiszerekben található baktériumokat, és ez által késlelteted a megromlásukat.


Hűtőszekrényben érlelt banán
Él egy mítosz, miszerint a hűtőben tartott banán hamarabb megy tönkre. Bár a banán héja néhány óra leforgása alatt képes barnává illetve feketéé válni a hűtőszekrényben, de a belső rész tökéletesen ehető marad. A hűtő hideg hőmérséklete beindítja egy a banánban található enzim polimerizálódását fenolokkal a banán héjában polifenolokká, ez barnítja meg a külső felületét. A hideg hőmérséklet megvédi a banánt a rothadástól. Ha mégis úgy alakulna, hogy egy már elve megbarnult banánt szeretnél meghámozni, próbáld ki, hogy előtte berakod egy lezárható műanyag zacskóba a hűtőszekrénybe. Ez a kis trükk segít abban, hogy ropogósabb legyen, és ízletesebbnek tűnjön a banán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése