2014/04/04

A húsleves alap titkaiKözeleg a húsvét, így a böjti időszak közepén a húsról álmodozva merengtem el a húslevesek gazdagságán. Oly sok alapanyagból, oly sok betéttel, temérdek féle módon elkészítve kerülhet a vasárnapi terített asztalra egy jó csésze leves. Végre tavaszodik, de ez nem azt jeleni, hogy esténként, mikor azért rendesen lehül még a levegő, hazatértünkkor ne esne jól egy tál forró leves. A levesbetétekről egy külön könyvet lehetne írni, így most ezekre (még!) nem térnék ki, viszont szívesen írok a jó húsleves alapról, ami szintén megér egy misét.


 CONSOMMÉ - A klasszikus francia konyhára oly jellemző consommé magyar megfelelője a derített húsleves, azaz az erőleves. A franciák mindig már készre főzött, hagyományos húslevesből kiindulva készítik el.  Az eljárás hatására a készítmény kristálytisztán átlátszó lesz. A tojásfehérjét a darált húshoz keverem, és alaposan összedolgozom, ehhez adom hozzá a többi alkotórészét a levesnek, hideg vízzel felengedem, és gyöngyöző forralással főzöm. A kicsapódó fehérje szedi össze a levesben lebegő szemcséket, ez teszi a levest szép tükrössé, a főzés alatt vastag, egybefüggő kerek fedőt képez, mely mágnesként vonzza az elemeket. A paradicsomos consommé esetében a darált húshoz a tojásfehérjén kívül paradicsompürét is kell adni, ez is közrejátszik a színhatásban, sikere a jó adagolástól függ; ha túl sok, gyengíti az aromákat,ha kevés, nem ad jelleget. Vigyázat: a hús-és erőleveseknek nem szabad nagy lángon forrnia, csak gyöngyöznie, mert különben zavaros lesz. A közben képződő habot szűrőkanállal célszerű eltávolítani.


SZÍN - A levesbe főzendő vöröshagymát gondosan, bő vízzel kell lemosni, kettévágni, és kevés olajon lepirítani, majd így héjastul mehet a levesbe, ez adja meg a leves arany színét. Elterjedt megoldás még, hogy zsírjában pirított reszelt sárgarépával festik meg a levest aranysárgára. Drágább alapanyag, de sáfránnyal is hasonló hatást érhetünk el.

ÍZ - Jó módszer a franciák által „bouquet garni”, azaz a fűszerzacskó alkalmazása, ilyenkor fehér muszlin anyagba teszem a fűszereket, összekötöm, és belefőzöm az ételbe, előnye, hogy később egy mozdulattal eltávolítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése