2013/11/29

Őszi Születésnap

photo by Bence Farkasinszki
Egy esős őszi délutánon szülinapot ünnepeltünk a Csipetben. Ha a Helloweent nem is tartjuk jó magyar szokás szerint, de tököt minden gyerekes család farag. Túl jó mulatság ahhoz, hogy csak úgy kihagyjuk.

A szél úgy felerősödött, hogy a teraszon lehűtendő ételek tetejéről az alufóliának lába kelt. Vélhetően a villamosmegállóban landolt, remélhetően nem valakinek a fején. Elnézést kérünk érte. Az esőcseppek közben csendesen kopogtak kint a gangon.

photo by Bence Farkasinszki
Pezsgő, lufik, sós sütemények izzították a hangulatot, míg a vendégek megérkeztek. Az elmaradhatatlan szülinapi torta egy igazán különleges kuriózum. Lisztet egyáltalán nem tartalmaz, a fő alapanyaga darált dió. Nem tömény, inkább omlós, és a titkos fűszere a Whisky. Ünnepeltünk egy skót családapa volt :)

photo by Bence Farkasinszki
Az esemény állófogadás jellege miatt falatnyi szendvicsek készültek, olyan különleges hozzávalókkal, mint a gránátalma, búzacsíra, olajbogyó. Zöldségek-mártások tették az ízvilágot pikánsabbá.

photo by Bence Farkasinszki
A legizgalmasabb szendvicsnek az angol Black Pudding feltét ígérkezett. Magyarul ezt hívjuk véres hurkának. Ez az angoloknál annyiban tér el, hogy zsemlével készült, a bélből pedig átkerül a töltelék egy sütőformába, így válik a végén szépen szeletelhetővé.

photo by Bence Farkasinszki
Készült még ezen felül gyömbéres afrikai harcsa torma-mártással, töltött gombafejek citromos tejfölmártással, és megannyi könnyebben felismerhető falatka a bátortalanabbaknak.

A citromos tejfölmártás a mi családunkban tartármártás néven fut, holott semmi köze hozzá, mert olajat nem tartalmaz, gőz fölött kell a tojások sárgáját vízzel és citrommal habosra verni, és a végén a tejfölt hozzákeverni. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, én nem olyan nehéz, mint az igazi majonéz.

photo by Bence Farkasinszki
A konyhában eközben szorgosan folyt az utángyártás.
A pettyes kukták sürögtek-forogtak, majd csendesen egy székre rogytak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése