2013/04/19

"Ödönke harcra kész" vacsoraest


Ödönke harcra kész, címmel került megrendezésre az Április 05.-i vacsoraest. Izgalmas felkészülés volt, lévén a résztvevők jelentős része vegetáriánus, de volt köztük dió-érzékeny is. Nehéz kihívás elé néztünk, de igyekeztünk megoldani, hogy mindenki boldogan, ne csak elégedetten távozzon a végén.


A menüsor "keresztapja" Ödönke lett, hiszen az egerek köztudomásúan szeretik a sajtot, és a menüajánlat úgy lett összeválogatva, hogy mindegyik fogás tartalmazza azt, vagy valamilyen egyéb tejterméket.
Hogy emellett harcra kész, csak aláfestette a mi izgatottságunkat.

A menü az alábbi ételekből állt:
Roquefortos zellergolyók kéregben
Brokkoli krémleves fűszeres kecskesajt-ropogóssal
Harcsapaprikás túrós csuszával
Sajt szuflé szeder öntettel

7-re vártuk a vendégeket, ezúttal négy házaspárt, az évszaknak megfelelően az eső szemerkélt, a bevásárlást futólépésben végeztük, hogy ne ázzunk át. Délben már a vásárcsarnokban sürgölődtünk, friss sárgarépa, brokkoli és fenyőmag után kutatva. A harcsát már korábban beszereztük, közvetlenül egy ismerőstől, akinek Gödöllőn van két halastava. Szóval a halacskán kívül mindent egyszerre vadásztunk: házi tejföl, kecskesajt, túró, krémsajt is került fonott kosarunkba, friss zeller és zellerlevél, metélőhagyma, szeder, bagett és fekete-kenyér, amire még szükségünk volt.


Felcipeltünk mindent a konyhába, ami ettől meg is telt nagyjából. A felsorakozott három kuktának alig maradt helye dolgozni, ezért először elpakoltuk ami nem rögtön kellett. Sok jó ember kis helyen is elfér, maximum kék-zöld lesz a keze-lába :) 


Az előételből apró golyókat formáztunk, és felváltva őrölt borsba, lenmagba, kesudióba, metélőhagymába, pirospaprikába vagy mákba forgattuk őket. Vidám tavaszi tálakat készítettünk belőlük. A harcsapaprikáshoz haltepertővel készült a túrós csusza a vegetáriánus vendégek részére, ehhez busa hasa alja szalonnát használtunk. Idő közben derült fény rá, hogy sok vega a túrós csuszát a pörcből kisült zsírral is szereti persze a pörc nélkül, de mi biztosra szerettünk volna menni, így a ropogós haltepertő mellett tettük le a voksunkat. 

Hétkor pontosan, szinte egyszerre mindenki megérkezett, hiába, ilyenek a jó vendégek :). Házi körtepálinka volt az üdvözlő nedű, ezúton is szeretettel várjuk a BRFK dolgozóit egy koccintásra. Nem kihagyható. Aki mégsem tudott élni ezzel a lehetőséggel, annak sem kellett csalódnia, a  ház specialitása, a citrusos limonádé már a teraszon hűlt.


A szalonban folytatott eszmecserébe kivételesen -lévén ismerősök- én is beszálltam, miután meginvitáltak az asztalhoz. Remekül szórakoztunk, kellemes este volt. 
A társaság nagy részét várták otthon gyermekeik, így az est nem csapott át éjjeli vigadozásba, ezért az utómunkálatokkal is időben sikerült végeznünk. Éjfélkor lekapcsoltuk a lámpát, és bezártuk gondosan az ajtót. Egy újabb szép estét tudhatunk magunk mögött :)

Receptekkel hamarosan jelentkezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése