Amúgy is mindenki azt reklámozza, hogy „itt a nyár”.
Rohanunk előre az időben, és örülünk, ha van mit várni, hogy végre
bekövetkezzen. Mivel nálam minden a szezonalitás és a frissesség jegyében
zajlik, pénteken találtam még egy utolsó köteg szép zöld spárgát a csarnokban,
meg egy fej mosolygós, vékony levelű idei káposztát. Sosem tervezek előre, hogy
mit fogok vásárolni, rábízom magamat a piaci forgatagra, és ami szembejön, abba
szeretek bele. Tudom, hogy még nincs itt az ideje a friss földi paradicsomnak –
hiszen a kertemben is még csak zölden forgatják a fejüket a napsugarak irányába
– de a hosszú tél után nem lehet megállni, hogy bele ne kéredzkedjen a
kosaramba egy-egy kiló paprika-paradicsom. A jégsalátára meg csak azért volt
szükség, hogy kitámassza a többi kosárlakót, nehogy elguruljanak.
Aki még nem
ismeri, feltétlenül keresse fel a Csarnok legjobb felvágottasát, én már évek
óta a Szőkéhez járok, de csalódnom még sosem kellett benne, pedig általában
hagyom magam rábeszélni bármire. Súlyos kosárkám mellé már kénytelen voltam
kérni egy zacskót a bécsi virslinek meg a Serrano sonkának, aminek nem lehetett
ellenállni. Még akadt egy szabad kezem így a hentestől (Józsi) kértem egy kis darált húst nehezéknek, nehogy kibillenjek az
egyensúlyból. A darabka füstölt libamellet kóstolóba kaptam, mert tudja, hogy
szeretem a szalonnát és remélhetőleg ettől az akciójától már kibírom hazáig,
anélkül, hogy felvásárolnám a Csarnok többi részlegét is.
Régen a
sashalmi piacon állt egy furgon, ahonnan lehetett vásárolni Cserpes
tejtermékeket, fél éve felújították a piac területét, így az ilyen fajta
mozgó-árus kereskedelem megszűnt. Öröm az ürömben, hogy így kérésre
csütörtökönként házhoz jön Csaba és Viki – a Boci-mobil lelkes kis csapata -,
és az utca népe a „Boci-boci tarka” hallatán szalad is a furgonhoz. Tej, tejföl
kihúzva a bevásárló listáról.
Hazafelé
azért még beugrottam a pékségbe kenyérért, és a közértbe mozarella sajtért. A
péntek délutáni testedzést ezennel kipipálhattam, megvolt a tereptúra, a
súlyemelés, és a szauna-jóga. Szerencsére amire még szükségem lett volna a
hétvégi menühöz, az otthon lapult a kamrában, így csak le kellett akasztani egy
csípős kolbászt, és egy füstölt szalonnát, ezt nem bízom a hentesre, inkább
magam csinálom.
Így született
az első júniusi hétvégi menü:
- · Szombatra: friss lecsó virslivel és kolbásszal,
- · Vasárnapra: Előételnek mozarellás paradicsomos jégsaláta olasz saláta-öntettel, spárga krémleves spárgafejekkel és friss káposztából készült töltött káposzta.
Ebben a hőségben a desszert nem is lehetett volna más, mint
jéghideg fagylalt. De mivel a fagyi tölcsérben finom, és a helyi parkban a kedvenc
padomon kell elfogyasztani, ezért útra keltünk a cukrászdába. Kis séta kellett
is, hogy az ebédet ledolgozzuk. Persze a fagylaltos pult előtti nagy
tolongástól sosem lehet látni, hogy aznap éppen mi a kínálat, ezért amikor
odaesem végre a pult elé - ahová a mögöttem állók préselnek oda - , az első
fagylalt nevét mondom, amit éppen le tudok olvasni, mert különben felnégyel a
várakozók sora. Ez a bevált módszer random-fagyi szerezésre.
Vasárnap este még Berci kutya is elégedett volt, a múlt
hétről maradt zóna-adag marhapörkölttel és túrós csuszával. Kapott egy kis
maradék ratatuille-t is, de azt nem kérte. Ha akarná se tudná letagadni, hogy
magyar pásztor kutya.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése