2015/06/16

Itt a tavasz: Rókagomba

A Rókagomba nyári és kora őszi gomba, de a termés zöme a meleg, esős nyár eleji hónapokra esik, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. A sűrű erdőkön kívül a mohás hegyoldalakat is kedvelő sárga rókagomba elsősorban Közép-Európában terem, de Észak-Amerikában, Mexikóban, sőt még a Himalája lejtőin is előfordul. Tölcsér alakú, kalappá fejlődő felső része szinte fodros szélekkel rendelkezik. A gomba kalapja az 1 cm átmérőjűtől maximum 8 cm-ig terjed, de az apróbb, 1-3 cm-es példányok a leggyakoribbak. A tönkje sem ölt gigantikus méreteket, 3-6 cm magasra nő csupán, és meglehetősen karcsú. 


A rókagomba jellegzetes íze, sokoldalú felhasználása miatt egyik legértékesebb gombánk. Még az ínyencek is elismerik, hogy sok receptben ezzel pótolható a sokkal nehezebben beszerezhető és jóval drágább szarvasgomba. 

Nagyon egészséges! Rendkívül gazdag káliumban (506 mg/10 dkg), a friss gomba C-vitamintartalma is viszonylag magas: 4 mg/10 dkg, de ez magas hőmérsékleten csökken. Ezen túlmenően a D-vitamin egyik legjobb természetes forrása, de B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokat is tartalmaz számos fontos ásványi anyag mellett. Vasból, kalciumból, magnéziumból, mangánból, foszforból és cinkből is említésre méltó mennyiség található benne. A friss gomba nagy mennyiségű, 85-95 százalék vizet tartalmaz. Szárazanyagának nagy részét szénhidrátok (például glikogén), fehérjék és aminosavak képezik. A lipidek közül nagyobb mennyiségű lecitint tartalmaz. Provitaminok (karotin, ergoszteron) is találhatók benne. Értékes íz- és zamatanyagai növelik az élvezeti értékét, és alkalmassá teszik fűszerként való felhasználásra is. 

Rókagombás tagliatelle 4 személyre
Hozzávalók:
  • 50 dkg rókagomba
  • 1 fej friss főzőhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • só, fehér bors
  • 250 gramm tagliatelle tészta
  • 50 gramm parmezán sajt


Elkészítése:
A rókagombát szűrőben, folyóvíz alatt jól megmosom, majd egyenként levágom a szárai végét és
felszeletelem. A vajon megpirítom a kockára vágott hagymát kis sóval, majd rádobom a gombát és
borsozom. Megvárom míg a kieresztett leve elpárolog.

Ekkor hozzákeverem a tejszínt, az első rottyanás után leveszem a tűzről és hozzáadom az apróra vágott petrezselymet. A tésztát 1 e.k. olajjal és sóval bolondított vízben al dentére főzöm, leszűröm és rápúpozom a gombás szószt.

Ráreszelem a parmezánt, a reszelő durvább lyukán, és tálalom. Fenséges.


Nektek melyik a kedvenc gomba fajtátok? Szoktatok gombát szedni az erdőben? Hova jártok bevizsgáltatni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése