2014/06/18

Cseresznye szüret

Május végére-június elejére tehető a korai, ropogós cseresznye beérése. Nekünk is egy ilyen fánk van a kertben. Sajnos ifjú korában nem metszettük rendszerese, így ágai ma már az égbe nyúlnak, és persze a roskadásig tele ágak elérhetetlen messzeségbe nyújtóznak az ég felé. A fák méretét úgy lehet kordában tartani, hogy szüret után a sudárágat visszavágjuk, így a legmagasabban levő termőrésztől megszabadulunk. Arra kell ügyelni, hogy a vágási felület alatt közvetlenül maradjanak fiatal ágak, a vágási felület ferde legyen és a sebeket gondosan kezeljük mindaddig, amíg teljesen begyógyulnak.

Mivel nem szeretjük a vegyszereket, ezért nem szoktuk permetezni, így viszont meglehetősen bio lett a termés. Általam kedvelt mondás, hogy a kukac is cseresznyéből van :) Mellesleg többféle gyógyhatással bíró gyümölcsről beszélünk; vizelethajtó, nyálkaoldó, hurutoldó és görcsoszlató hatású. Teája szívműködést serkentő hatású anyagokat tartalmaz. Fontos még tudni, hogy a cseresznye nem utóérő gyümölcs, ezért nem szabad számítani arra, hogy az idő előtt leszüretelt gyümölcs a tárolás során tovább érik és színesedik.

Így hát 34 fokos, rekkenő tavaszi hőségben nekiláttunk betakarítani a termést; létrán állva, fára mászva, ki-hogy érte. Le is szedtünk 10-15 kilót estére, a befőzést másnapra terveztük. Első problémát a magozás kérdésköre szolgáltatta. Tavaly egy teljes álló napig magoztam kézzel a gyümölcsöt, ezért idén valami XXI. századibb ötletre vágytam. Némi utánajárással a következőket találtam, mint lehetséges megoldásokat:

Kézi magozó
Ez egy rendkívül praktikus eszköz, abban az esetben, ha csak egy tepsinyi süteményhez való gyümölcsöt szeretnénk kimagozni. Több ládányi cseresznye esetében nem a legpraktikusabb megoldás.

Vidám magozó
Helyes kis szerkezet, én szívesen bevállalnám a konyhámba :) Egyszerűen a szerkezet szájába kell helyezni a gyümölcsöt, a magokat pedig külön rekeszbe gyűjti. A magtárolót gyakran kellene üríteni valószínűleg, és ebben az esetben is spriccelne mindenfelé a gyümölcs lédús része.


Gépi magozó
Viszonylag olcsó, egyszerű használni. Problémám csak annyi van vele, hogy az év 364 napján valahol tárolni kell, és a méretei viszonylag nagyok. Baráti tanácsnak azt kaptam, hogy általában ezek a gépek csak a puhább fajtájú gyümölcsöt viszik át, a mi kis korán érő, ropogós héjú barátainkkal valószínűleg nem birkóznak meg.

Nagyüzemi magozó
Engem a borászatban használatos zúzó-bogyozó gépekre emlékeztet. Csúcsszuper megoldás! Kinek van otthon? Odaadná kölcsönbe? :)


Homemade megoldás
Szerintem ki fogom próbálni. Láttam olyan verziót, ahol a gemkapocs/hajlított hústű egyik végét parafa dugóba szúrták, így könnyebben kezelhetővé vált a gyorsan eszkábált kis szerkezet. Az alábbi linken látható a részletes működési elv.

Rövidesen folytatom a beszámolót az eredménnyel, és néhány befőzési tippel. Addig is válasszatok Ti is magozási módot, és aki kedvet érez magában, jöhet jövőre leszedni a fát „szedd magad” akció keretén belül :)

Nektek is van saját fejlesztésű magozó eszközötök?  Szoktatok menni „szedd magad” kertekbe? Ki mit csinál a leszedett cseresznyéből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése